Համով Հայաստան․ ինչպես է մեկ լոլիկը մի ամբողջ գունդ կերակրում

1857
(Թարմացված է 16:02 18.08.2019)
Sputnik Արմենիայի թղթակիցը «Համով Հայաստան» խորագրի շրջանակում այցելել է Սեդրակ Մամուլյանի խոհարարական ստուդիայի խոհարար Աննա Մաթևոսյանին։ Այս անգամ ներկայացնում ենք «լցոնած լոլիկ» հայկական ճաշատեսակը։

Լցոնած լոլիկը հիանալի տարբերակ է տնային տնտեսուհիների համար հատկապես տարվա շոգ եղանակին։

«Ճաշատեսակն հեշտ է մարսվում, արագ պատրաստվում։ Խորհուրդ ենք տալիս անպայման պատրաստել  այս բաղադրատոմսը», - ասում է Մաթևոսյանը։

Պատրաստման համար անհրաժեշտ է մեծ լոլիկ, բաստուրմա, քամած մածուն, ծիրանաչիր, ջուր։

Լոլիկը 4-5 րոպե դնում ենք ջեռոցը` 200 աստիճանի ջերմաստիճանի տակ։ Այնուհետև հանում ենք և կճպում այն։ Հետո` կտրատում ենք բաստուրման, չրերը և խառնում քամած մածունի հետ։ Խառնուրդը լցոնում ենք լոլիկի մեջ և պատրաստում հատուկ սոուսը։

Ախթալայում արդեն տարածվել է խորովածի բույրը. փառատոնի մեկնարկը տրված է

Քամած մածունին ավելացնում ենք ջուր, կարմիր պղպեղ և մեղր։ Լոլիկի վրա լցնում ենք սոուսը և մատուցում։

Բարի ախորժակ։

 

1857
թեգերը:
հայեր, հայ, Համով Հայաստան, խոհանոց, խոհարար, ճաշատեսակ, Հայաստան
Ըստ թեմայի
«Խմում ես, հետո էլի ես խմում». Միշա Գալուստյանը Սևանում լողալու իր մեթոդն ունի
Խուրջին և ոչ միայն. հայերը Պորտուգալիայում ազգային նոր ուտեստներ են ստեղծել
Ինչ անակնկալներ է խոստանում Ախթալայում սպասվող Խորովածի փառատոնը
Հայ խոհարարը ձեռնոց է նետել «պեստոյին». «Հայկական թավիշը» կհայտնվի վաճառասեղանին
Համով Հայաստան․ հայկական սթեյքն` ընդդեմ ամերիկյանի. ԱՄՆ-ից եկած հյուրերը հիացած են

Համով Հայաստան. ֆրանսիական «Նիսուազ» աղցանը` հայկական մատուցմամբ

1549
(Թարմացված է 14:00 25.08.2019)
Ֆրանսիական խոհանոցի ավանդական կերակրատեսակներից մեկը՝ «Նիսուազ» աղցանը, այսօր տարածված է նաև Հայաստանում։ Sputnik Արմենիայի թղթակիցներն իմացան, թե ինչպես է պետք ճիշտ պատրաստել այն։

Այս հայտնի ֆրանսիական ճաշատեսակը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է «Այսբերգ» աղցան, հազար, ռուկոլա, չերի լոլիկ, ձիթապտուղ, կարտոֆիլ, լորի ձու, աղ, սև պղպեղ (հատիկ), կարմիր պղպեղ (հատիկ), կիտրոնի հյութ, ձիթապտղի ձեթ, թյունոս։

«Մենք օգտագործել ենք թյունոս, բայց կարելի է նաև այն փոխարինել իշխանով», - ասաց մայրաքաղաքի ռեստորաններից մեկի շեֆ խոհարար Գոռ Հակոբյանը Sputnik Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում։

Որոշ համադամասերների կարծիքով՝ Հայաստանում այդ աղցանը նույնքան լավ են պատրաստում, որքան Ֆրանսիայում։

Սկզբից մանրացնում ենք կանաչին (պարտադիր ձեռքերով)։ Ինչպես նշեց շեֆ խոհարարը, այդպես այն ավելի լավ է պահպանում միկրոէլեմենտները։

Այնուհետև խորանարդներով կտրատում ենք թյունոսը, մանրացնում սև ու կարմիր պղպեղները։ Ձկան վրա ցանում ենք աղ, պղպեղ, ավելացնում կիտրոնի հյութը և ձիթապտղի ձեթը։

Առանձին համեմում ենք մանրացված կանաչին։ Ավելացնում ենք խաշած կարտոֆիլը, ձիթապտուղները, լոլիկները, կիտրոնի հյութը և ձիթապտղի ձեթը։

Ձկան փափկամիսը շարում ենք փայտիկների վրա և պատրաստում հատուկ սարքի մեջ։ Հավաքում ենք ճաշատեսակը, մատուցում։

Բարի ախորժակ։

 

1549
թեգերը:
խոհանոց, խոհարար, Հայաստան
թեմա:
Աշխարհի խոհանոցները. Հայաստան
Ըստ թեմայի
Համով Հայաստան․ Վարդավառի աղանդերը նվաճել է Եվրոպան
Համով Հայաստան․ հայկական սթեյքն` ընդդեմ ամերիկյանի. ԱՄՆ-ից եկած հյուրերը հիացած են
Համով Հայաստան. ուտելի «ռումբ», որի համար օտարերկրացիները խենթանում են

Համով Հայաստան. ուտելի «ռումբ», որի համար օտարերկրացիները խենթանում են

1534
(Թարմացված է 14:56 11.08.2019)
Հայերը հնուց ի վեր սննդի մեջ գառան միս են օգտագործել և դրա պատրաստման բազմաթիվ բաղադրատոմսեր ունեն։ «Համով Հայաստան» խոհարարական նախագծի շրջանակում ներկայացնում ենք այդ բաղադրատոմսերից մեկը։

Հայկական ավանդական` գառան ազդրը շերտավոր խմորում, ուտեստը մեծ պահանջարկ է վայելում ինչպես տեղի բնակիչների, այնպես էլ օտարերկրացիների շրջանում։ Այս մասին Sputnik  Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում ասաց մայրաքաղաքի ռեստորաններից մեկի շեֆ խոհարար Ժիրայր Սարգսյանը։

Սարգսյանը տնային տնտեսուհիներին առաջարկում է պատրաստման ընթացքում ուշադրություն դարձնել գառան մսի ճիշտ ջերմային մշակման վրա, քանի որ դրանից է կախված ուտեստի համն ու որակը։

Պատրաստման համար անհրաժեշտ է գառան ազդր, սև պղպեղ, կարմիր պղպեղ, ինչպես նաև կանաչեղենով և ձիթապտղի ձեթով պատրաստված հատուկ սոուս։ Անպայման ավելացնում ենք բուլղարական պղպեղ, սոխ, կանաչի, սխտոր, ձիթապտղի ձեթ։ Դասական շերտավոր խմորը պատրաստում ենք` օգտագործելով ջուր, ալյուր, կարագ, օղի և քացախ։

Սկզբում գառան միսն աղ ու պղպեղով, համեմի սերմերով համեմում ենք։ Վրան լցնում ազդրի համար պատրաստած հատուկ սոուսը։

«Խորհուրդ եմ տալիս ազդրը սոուսի մեջ թողնել առնվազն 6 ժամ։ Որքան երկար, այնքան ավելի համեղ կստացվի», – ասում է խոհարարը։

Մինչ միսը մարինացվում է, խավարտի համար կտրտում ենք բուլղարական պղպեղը, սոխը, սխտորն ու կանաչին։ Ազդրը տապակում ենք ուժեղ կրակի վրա մինչև կարմրելը։ Խավարտի համար շոգեխաշում ենք սոխը, բուլղարական պղպեղն ու սխտորը։ Ավելացնում շաքարավազ, որը շեֆ–խոհարարի խոսքով, ուժեղացնում է բույրը։

Երբ ազդրը պատրաստ լինի, այն դնում ենք այլ տարրայի մեջ։ Ավելացնում սոխ, գազար, թարխուն և ձիթապտղի ձեթ։ Հերմետիկ փակում և ջեռոցում եփում 1 ժամ 40 րոպե։

Հայ խոհարարը ձեռնոց է նետել «պեստոյին». «Հայկական թավիշը» կհայտնվի վաճառասեղանին

Այնուհետև գրտնակում ենք շերտավոր խմորը և դրանով փաթաթում պատրաստի ազդրը։ Վրան քսում ենք ձու և 15 րոպե դնում ջեռոցում։

Մատուցում են` հատուկ սոուսով։

Բարի ախորժակ

1534
թեգերը:
Զբոսաշրջիկ, ուտելիք, Հայաստան
թեմա:
Աշխարհի խոհանոցները. Հայաստան
Ըստ թեմայի
Համով Հայաստան. այսպիսի տոլմա չեք համտեսել. ավանդական ուտեստը ոչ ավանդական բաղադրատոմսով
Համով Հայաստան․ հեշտ պատրաստվում է, հեշտ` մարսվում. թեթև, ամառային և համեղ աղցան
Համով Հայաստան․ Վարդավառի աղանդերը նվաճել է Եվրոպան
Ռեջեփ Թայիփ Էրդողան

«Նա ցանցառի մեկն է». ֆրանսիական Charlie Hebdo–ն պատկերել է Էրդողանի ծաղրանկարը. լուսանկար

57
(Թարմացված է 00:10 28.10.2020)
Ավելի վաղ Թուրքիայի նախագահը Ֆրանսիայի ղեկավարին խորհուրդ էր տվել զբաղվել իր հոգեկան առողջության խնդիրներով։

ԵՐԵՎԱՆ, 28 հոկտեմբերի - Sputnik. Ֆրանսիական Charlie Hebdo ամսագիրը պատկերել է Թուրքիայի նախագահ Ռեջեբ Թայիփ Էրդողանի ծաղրանկարը։ Այն հայտնվել է ամսագրի Twitter-ի էջում։

Ծաղրանկարում Էրդողանը կիսամերկ նստած է բազկաթոռին։ Նրա մի ձեռքում խմիչք է, իսկ մյուսով բարձրացնում է կնոջ զգեստը։ Ծաղրանկարի տակ գրված է. «Անձնական կյանքում Էրդողանը լավ էլ ցանցառի մեկն է»` նկատի ունենալով, որ թուրքական ղեկավարի իսլամի և հավատքի մասին խոսքերը զուտ խոսքեր են։

Փարիզի ահաբեկչություններից հետո Charlie Hebdo-ն հայտարարություն է տարածել

Ավելի վաղ Թուրքիայի նախագահը Ֆրանսիայի ղեկավարին խորհուրդ էր տվել զբաղվել իր հոգեկան առողջությամբ։ Դրանից հետո երկու երկրների հարաբերությունները սրվել էին, և Ֆրանսիան Թուրքիայից հետ էր կանչել իր դեսպանին։

57
թեգերը:
ծաղրանկար, ամսագիր, Ֆրանսիա, Ռեջեփ Թայիփ Էրդողան
Ըստ թեմայի
Խաղաղությունը պարտադրում են, կամ ինչպես կարող է Մոսկվան ճնշել Բաքվին և Անկարային
Պուտինը Էրդողանին իր մտահոգությունն է հայտնել Արցախում կռվող ահաբեկիչների վերաբերյալ