Սեյրան Չոբանյանն ու Գայանե Ներսիսյանը

Վանաձորցի ընտանիքի թալիսմանը մասուրն է, կամ զբոսաշրջիկները հիացած են հայկական ապուրով

1433
(Թարմացված է 22:56 12.10.2019)
Վանաձորցի ամուսինները թոշակի անցնելուց հետո հյուրատուն են բացել և իրենց հյուրերին կերակրում են ավանդական, բայց քիչ հայտնի ապուրով։

Ժաննա Պողոսյան, Sputnik Արմենիա

Առաջին հայացքից կարող է թվալ, որ Հայաստանի ավանդական խոհանոցը նուրբ ու բարդ գործ է․ մի ճաշատեսակի համար տարբեր մթերք ու համեմունքներ են խառնում, և ավելի լավ է՝ խոհարարական դիլետանտը հեռու մնա դրանից։ Ի դեպ, այդպես է թվում նաև և՛ երկրորդ, և՛ երրորդ հայացքից։ Բայց բաղադրատոմսերի գրքում մի քիչ խորանալու դեպքում կարելի է գտնել բավական հասարակ ճաշատեսակներ, որոնք նվազագույն մթերք են պահանջում։ Նման պարզ հայկական ճաշատեսակներից է «մասրամածունը»՝ մասուրով ապուրը։ Մածունն այս դեպքում նշանակում է ոչ թե կաթնաթթվային մթերք, այլ թանձրացած զանգված։

«Մասրամածունը» Լոռվա խոհանոցի զարդն է։ Այստեղ այնքան շատ են սիրում այն, որ նույնիսկ Վանաձորում «Մասուր» անվանումով հյուրատուն են բացել ու մարդկանց հյուրասիրում են այդ ապուրով։ Մենք հենց այդ հյուրատանն էլ պարզել ենք զարմանալի ճաշատեսակի բաղադրատոմսը։

Հյուրանոցի տերերը Սեյրան Չոբանյանը և Գայանե Ներսիսյանն են։ Ամուսինները վերջերս են բացել այն՝ թոշակի անցնելուց հետո, բայց զբոսաշրջիկները գնահատում են յուրահատուկ հյուրանոցը և հասցեն փոխանցում ծանոթներին, որոնք պատրաստվում են մեկնել Վանաձոր։

Сладкий суп из шиповника Масрамацун
© Sputnik / Janna Poghosyan
Մասուրով ապուր

«Դեռ զբոսաշրջիկ չի եղել, որին մասրամածունը դուր չգար։ Իհարկե, շատերը ճիշտ չեն ուտում, նույնիսկ այն դեպքում, երբ ես ցույց եմ տալիս։ Բայց դեռ ոչ ոք չի հրաժարվել այս ապուրից», - ժպտում է Սեյրան Չոբանյանը։

«Ծննդյան վկայական» և 1000 տարվա պատմություն ունեցող գյուղը. Թեղենիքի զարգացման ծրագիրը

Իսկ «ճիշտ» ուտելու համար պետք է ափսեի մեջ լցնել մանրացրած հացը և մասրամածունն ուտել սովորական ապուրի նման։ Թեև մեծամասնությունը նախընտրում է բաժակով խմել` կիսելի կամ կոմպոտի նման։ Հյուրանոցի տիրուհին՝ Գայանե Ներսիսյանը, մեզ ցույց է տալիս, թե ինչպես է պետք պատրաստել դասական մասրամածունը։ Տիկին Գայանեին էլ սկեսուրն է սովորեցրել։

Хозяин мини-отеля Масур Сейран Чобанян ест сладкий суп из шиповника Масрамацун
© Sputnik / Janna Poghosyan
վարպետության դաս Սեյրան Չոբանյանից

«Նա միշտ ղեկավարում էր մասրամածուն սարքելու գործընթացը, իսկ ես՝ որպես հարս, վազվզում էի։ Մայրս Գյումրիից է, մեր ընտանիքում երբեք չէին լսել նման ճաշատեսակի մասին։ Բայց ամուսնությունից հետո իմացա ապուրի մասին։ Սկզբից ես միայն մասուր էի հավաքում, հետո չորացնում, երբեմն սկեսուրս նույնիսկ վստահում էր մաղով տրորելը։ Նրա մահից հետո ես ինքս եմ սարքում», - ասում է կինը։

Хозяйка мини-отеля Масур Гаяне Нерсисян готовит сладкий суп из шиповника Масрамацун
© Sputnik / Janna Poghosyan
Գայանե Ներսիսյան

Մասրամածուն պատրաստելու գործընթացը սկսվում է մասուր հավաքելուց։ Ընտրվում են ամենահասած և ալ կարմիր հատապտուղները։ Մեկ կիլոգրամ մասուրի վրա լցնում են եռացրած ջուրը և թողնում մի քանի ժամ, որպեսզի ուռչի ու թրմվի։ Հետո պտուղները պետք է անցկացնել մաղով մինչև միասեռ զանգված ստանալը և ավելացնել շաքարավազ։ Վերջ, մասրամածունը պատրաստ է։ Այդ ապուրը պահում են սառնարանում և մատուցում սառը վիճակում։

Хозяйка мини-отеля Масур Гаяне Нерсисян готовит сладкий суп из шиповника Масрамацун
© Sputnik / Janna Poghosyan
Գայանե Ներսիսյան

Երբ գործընկերս առաջին անգամ մասրամածնի համը տեսավ, ասաց․ «Ասես քաղցր լոլիկի հյութ խմես»։ Այո, մենք ամեն դեպքում խմեցինք այն, ոչ թե կերանք ափսեից, թեև տանտերը մեզ էլ վարպետության դաս տվեց։ Չոբանյանը պատմեց, որ մանկուց է մասուրով ապուր ուտում և հենց դրան է պարտական իր առողջ ատամների համար։

Ջաջուռում գտնվող տան առեղծվածային պատմությունը, կամ այն, ինչ չգիտեինք Մինասի մասին

«Ես 64 տարեկան եմ, բայց բոլոր ատամներս տեղում են։ Կյանքում ատամների կամ լնդերի լուրջ խնդիրներ չեմ ունեցել», - վստահեցրեց նա։

Хозяева мини-отеля Масур Сейран Чобанян и Гаяне Нерсисян
© Sputnik / Janna Poghosyan
Սեյրան Չոբանյանն ու Գայանե Ներսիսյանը

Հետո էլ խոստովանեց, որ իրենց ընտանիքում մասուրը ոչ միայն համեղ ու օգտակար հատապտուղ են համարում, այլ նաև յուրօրինակ թալիսման, որը նրանց հաջողություն է բերում։

Տուն-տուկ. ինչպես հնձած խոտից ու չորացած եղեգներից Մարտունու 1-ին էկոհյուրատունը կառուցվեց

1433
թեգերը:
Վանաձոր, Հայաստան
Ըստ թեմայի
Կալավանի հրաշքը. արկածային զբոսաշրջություն, թե՞ համայնքային զարգացում
Ինչպես երիտասարդը Գյումրուց տեղափոխվեց գյուղ ու որոշեց ծղոտե հյուրատուն կառուցել
Ստորգետնյա անցում դեպի Անի և ամենավտանգավոր օձը. ինչ կա Շիրակում, որ չկա ուրիշ ոչ մի տեղ
«Նորք» ինֆեկցիոն հիվանդանոց

Երկու օր անընդմեջ 7 մարդ է մահանում ՀՀ–ում. քանի՞ տարեկան են կորոնավիուսի հերթական զոհերը

70
(Թարմացված է 11:07 30.05.2020)
Մահացածներից վեցը տղամարդիկ են, ամենատարեցը 82 տարեկան է։ Արձանագրվել է նաև մահվան 3 դեպք, երբ պացիենտի մոտ հաստատվել է կորոնավիրուսային վարակ, սակայն մահը վրա է հասել այլ հիվանդության պատճառով

ԵՐԵՎԱՆ, 30 մայիսի – Sputnik. Վերջին մեկ օրում ևս 7 մարդ է մահացել կորոնավիրուսից։ Տեղեկությունը հայտնում է ՀՀ առողջապահության նախարարությունը։

«Պացիենտները եղել են 61 (կին), 82 (տղամարդ), 73 (տղամարդ), 70 (տղամարդ), 75 (տղամարդ), 76 (տղամարդ), 64 (տղամարդ) տարեկան: Բոլորն ունեցել են ուղեկցող խրոնիկական հիվանդություններ»:

Նախորդ օրը արձանագրվել է մահվան 3 դեպք, երբ պացիենտի մոտ հաստատվել է կորոնավիրուսային վարակ, սակայն մահը վրա է հասել այլ հիվանդության պատճառով: Այդպիսի դեպքերի ընդհանուր թիվը 48 է:

Նշենք, որ վերջին մեկ օրում Հայաստանում կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը մեկ օրում ավելացել է 251-ով և հասել 8927–ի։

Երեկ նույնպես 7 մարդ էր մահացել Covid 19-ից։

70
թեգերը:
Մահ, տղամարդ, կորոնավիրուս, Հայաստան
թեմա:
Կորոնավիրուսը Հայաստանում և Արցախում
Ըստ թեմայի
Կորոնավիրուսից մահացել է հանրահայտ ֆիլմի հերոսուհու հայ ամուսինը
Կորոնավիրուսի թեստ անցկացնող բժիշկներն են վարակվել. «Աստղիկ» ԲԿ-ն մանրամասներ է հայտնում
Հայաստանը կորոնավիրուսի ցուցանիշով մոտենում է Իտալիային. Փաշինյան
Իսպանիայում կորոնավիրուսի զոհերի թիվն անցել է 27000-ը. Նիկոլ Փաշինյանը ցավակցել է Սանչեսին
Աշխարհում կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը հատել է 6 միլիոնի սահմանագիծը
«Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ» բժշկական կենտրոն

Հայաստանում կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը մեկ օրում ավելացել է 251-ով և հասել 8927–ի

321
(Թարմացված է 11:07 30.05.2020)
Հիվանդությունների կանխարգելման և վերահսկման ազգային կենտրոնը ներկայացրել է Հայաստանում կորոնավիրուսային հիվանդության վերջին մեկ օրվա զարգացումները։

ԵՐԵՎԱՆ, 30 մայիսի — Sputnik. Հայաստանում կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը վերջին մեկ օրում ավելացել է 251–ով և դարձել 8927–ի։ Տեղեկությունը հայտնում է Հիվանդությունների կանխարգելման և վերահսկման ազգային կենտրոնը:

Այս պահին փաստացի բուժում է ստանում 5435 մարդ (+221), կատարվել է 57081 թեստավորում (+1039), առողջացել են վարակվածներից 3317–ը (+20)։

Ընդհանուր առմամբ գրանցվել է կորոնավիրուսային հիվանդությունից մահանալու 127 դեպք (+7) և մահվան 48 (+3) անուղղակի դեպք:

Մայիսի 29-ի տվյալներով՝ ՀՀ-ում կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը 8676 էր:

Հիշեցնենք` ՀՀ կառավարությունը մայիսի 14–ի նիստում որոշեց արտակարգ դրությունը երկարացնել ևս մեկ ամսով։ Այն կտևի մինչև հունիսի 13–ը` ժամը 17։00–ը ներառյալ։

Երկարաձգված արտակարգ դրության պայմանները որոշակի փոփոխությունների են ենթարկվել։ Տնտեսական շատ գործունեություններ թույլատրվել են, բայց սահմանվել են պարտադիր պահանջներ։

Մայիսի 18–ից աշխատում է նաև հասարակական տրանսպորտը, բայց ուղևորներն ու վարորդները պետք է անպայման պաշտպանիչ դիմակով լինեն։

Հունիսի վերջին կորոնավիրուսով վարակվածների թիվը կես միլիոնի չի հասնի. Արսեն Թորոսյան

321
թեգերը:
հիվանդ, Մահ, կորոնավիրուս, Հայաստան
թեմա:
Կորոնավիրուսը Հայաստանում և Արցախում
Ըստ թեմայի
ՀՀ առողջապահության նախարարությունը կորոնավիրուսի ախտորոշման համար 2000 նոր սարք կգնի
Կորոնավիրուսով հիվանդների համար ինտենսիվ թերապիայի տեղերը կարող են չբավարարել. Թորոսյան
«Մենք ձեր կողքին ենք»․ Վրաստանը կօգնի Հայաստանին կորոնավիրուսի դեմ պայքարում, եթե դիմեն
Կորոնավիրուսի թեստ անցկացնող բժիշկներն են վարակվել. «Աստղիկ» ԲԿ-ն մանրամասներ է հայտնում