00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
10:10
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:27
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:42
18 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
45 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Խոշոր նախագիծ. հայ խոհարարները զբաղվում են տոլմայի և ժենգյալով հացի հանրահռչակմամբ

© Sputnik / Ani LiparityanФестиваль традиционной кухни и ремёсел "Сюникские традиции". Горис
Фестиваль традиционной кухни и ремёсел Сюникские традиции. Горис - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Հայ խոհարարները լրջորեն զբաղվում են հայկական ավանդական ճաշատեսակները տարածելով և խոհարարական միասնական ապրանքանիշ ստեղծելով։ Նոր օրինագիծը շուտով կներկայացնեն կառավարությունը։

ԵՐԵՎԱՆ, 26 նոյեմբերի — Sputnik. Տոլմա, ղափամա և ժենգյալով հաց. այս և այլ հայկական ճաշատեսակները աշխարհին կներկայացվեն որպես միասնական ազգային խոհարարական ապրանքանիշ։ Sputnik Արմենիայի թղթակցի հետ զրույցում այս մասին ասաց Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման հասարակական կազմակերպության նախագահ Սեդրակ Մամուլյանը։

Հասարակական կազմակերպության 5–րդ համագումարում է որոշվել կազմել հայկական այն ճաշատեսակների ցանկը, որոնք կդառնան ազգային խոհարարական ապրանքանիշ և կներկայացվեն աշխարհին։

«Մենք ավելի քան հազար հայկական ավանդական ճաշատեսակ ունենք, բայց որոշել ենք ընտրել 30-35–ը։ Ընտրվել են այնպիսի բաղադրատոմսեր, որոնք արտացոլում են հայկական խոհարարության ոգին և յուրահատկությունը, ինչպես նաև հեշտ են պատրաստվում», – ասաց Մամուլյանը։

Նրա խոսքով` ցուցակում կընդգրկվեն տաք ուտեստներ, աղանդերներ, սառը նախուտեստներ։ Մամուլյանի թիմն ամեն ջանք կգործադրի, որպեսզի այս կամ այն ճաշատեսակի անունը տալիս աշխարհում միանգամից իմանան, որ դա հայկական է։

«Ճաշատեսակների ցուցակի վրա աշխատում է խոհարարների, ազգագրագետների թիմը։ Հայտնի բաղադրատոմսերին կավելանան ազգագրագետների և խոհարարների վերականգնած հին բաղադրատոմսերը», – ասաց Մամուլյանը։

Президент Франции Эммануэль Макрон (11 октября 2018). Еревaн - Sputnik Արմենիա
Մակրոնն ինքն ուզեց, Ջորկաեֆը «սիրահարվեց», իսկ վարչապետը վճարեց. պատմություններ Երևանից

Նա նշեց, որ կազմակերպությունը նպատակ ունի միավորել տարբեր երկրներում աշխատող հայ խոհարարներին։ Մամուլյանի թիմը ծրագրում է ավանդական խոհանոցի միջոցով նպաստել Հայաստանի զբոսաշրջության զարգացմանը։ Իսկ նրանց համար, ովքեր ցանկանում են խոհարար դառնալ կամ բարձրացնել իրենց որակավորումը, արդեն մշակվել է կրթական ծրագիր։

Հասարակական կազմակերպությունը գործում է 11 տարի։ Մամուլյանը հավաքել է համախոհներին, որոնց շարքում եղել են խոհարարներ, ռեստորատորներ և շեֆ խոհարարներ Ռուզաննա Նահապետյանը, Արտավազդ Սարուխանյանը, Գարիկ Գևորգյանը, Գրիշա Անտինյանը։

Նրանց գործունեությունը սկսվել է ավանդական հայկական ճաշատեսակների ուսումնասիրությունից, որոնք մատուցվում են ազգային և կրոնական տոների ժամանակ։ Բաղադրատոմսերի համար մեկնել են երկրի տարբեր մարզեր։ Բացի այդ, կազմակերպության մասնագետները համայնքների և դեսպանատների աջակցությամբ ուսումնասիրել են տարբեր երկրների արխիվները։

Լրահոս
0