00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
10:10
50 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
9 ր
Ուղիղ եթեր
14:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
09:21
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
10:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Ուրիշ նորություններ
10:47
5 ր
Ուղիղ եթեր
Մամուլի տեսություն
10:48
17 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
11:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
13:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
14:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1

Բժիշկ Սալդմանը «տարօրինակ» գնահատական է տվել հայկական խոհանոցին

© Sputnik / Aram NersesyanТигранакерт
Тигранакерт - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Ֆրանսիացի սրտաբանը խորհուրդ է տալիս ճաշակել բանջարեղենային ուտեստները։

ԵՐԵՎԱՆ, 30 հունվարի — Sputnik. Ուզում եք առողջ լինել, սնվեք հայկական ձևով, խորհուրդ է տալիս բժիշկ Ֆրեդերիկ Սալդմանը, որը Ֆրանսիայի հայտնի սրտաբաններից և սննդաբաններից մեկն է։ Հայկական խոհանոցը նրան հետաքրքրել է, երբ կարդացել է ֆրանսիացի լրագրող Ռիշար Զարզավաջյանի Cuisine d'Arménie (Հայաստանի խոհանոցը) գիրքը։ Այս մասին հայտնում է RTL հեռուստաընկերությունը։

Армянское национальное блюдо - Sputnik Արմենիա
Խոհարար. եվրոպական խոհանոցի հիմքում հայկական բաղադրատոմսերն են

Ռիշարը գիրքը կազմել է մոր բաղադրատոմսերից, որոնք քրոջ` Կորինի հետ գտել է տանը։

Գրքում հիմնականում ներկայացված են այնպիսի ուտեստների բաղադրատոմսեր, որոնք պատրաստում են սփյուռքահայերը` բաբաղանուշ (սմբուկի խյուս), կեշկեկ (շոգեխաշած միս ձավարով կամ գարիով), մեզ քաջածանոթ տոլման, գրեթե մոռացված կաթնապուրը և այլն։

Բժիշկ Սալդմանն ուսումնասիրել է այդ բաղադրատոմսերը և, անտեսելով մսային ուտեստները (ինչը հայաստանցիների մեծ մասի համար անհասկանալի կթվա), նա ուշադրություն է դարձրել բանջարեղենային «հատվածին»։

Բժիշկը վստահեցրել է, որ դրանք շատ օգտակար են։

«Որքան շատ ենք մենք բանջարեղեն ուտում, ընդ որում` ամենատարբեր, այդքան ավելի շատ ենք մենք ստանում մեզ անհրաժեշտ բջջանյութը, և դրանով նվազում է պեստիցիդի ավելցուկը։ Այնպես որ մեր սննդակարգն ինչքան բազմազան լինի, այնքան ավելի լավ մեզ համար», — ասել է նա։

Սմբուկ, վարունգ, արտիճուկ, լոբի, սպանախ, դդմիկից պատրաստած կոտլետներ. այս ամենի մասին գրված է Զարզավաջյան ընտանիքի բաղադրատոմսերում, որոնք խորհուրդ է տալիս պատրաստել ու ճաշակել բժիշկ Սալդմանը։

Լրահոս
0