00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ուղիղ եթեր
09:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
09:30
4 ր
Ուղիղ եթեր
09:35
24 ր
Ուղիղ եթեր
10:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
10:06
54 ր
Ուղիղ եթեր
11:00
5 ր
Ուղիղ եթեր
17:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
18:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
19:00
7 ր
Ուղիղ եթեր
09:00
6 ր
Ուղիղ եթեր
09:24
5 ր
Ուղիղ եթեր
12:00
8 ր
Ուղիղ եթեր
13:00
5 ր
Նիկոլ Փաշինյան
Առաջին անգամ Հայաստանը և Ադրբեջանը սեղանի շուրջ հարց են լուծել․ Նիկոլ Փաշինյան
13:06
36 ր
Ուղիղ եթեր
14:01
6 ր
Исторический ликбез
Первая биография Ивана IV. Кто и для кого ее писал?
15:04
24 ր
Исторический ликбез
Тиран или помазанник божий? Кем был Иван Грозный?
15:33
24 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
17:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
18:00
46 ր
Ուղիղ եթեր
Լուրեր
19:00
46 ր
ԵրեկԱյսօր
Եթեր
ք. Երևան106.0
ք. Երևան106.0
ք. Գյումրի90.1
Петербургский международный экономический форум. День первый - Sputnik Արմենիա
ՌԱԴԻՈ

Ի՞նչ է պետք անել վարակներից պաշտպանվելու համար. Գայանե Շահխաթունու խորհուրդները

© Photo : provided by Gayane ShakhhatuniГаяне Шахатуни
Гаяне Шахатуни - Sputnik Արմենիա
Բաժանորդագրվել
Սննդաբան Գայանե Շահխաթունին Sputnik Արմենիայի եթերում անդրադարձել է կորոնավիրուսի պայմաններում մարդկանց սննդակարգի առանձնահատկություններին և մասնագիտական խորհուրդներ տվել։
Շահխաթունի. «Մարդիկ պարապ են, սկսել են ավելի շատ ուտել, ինչը ռիթմի և օրակարգի խախտում է»

Գայանե Շահխաթունու դիտարկմամբ` համաճարակների պարագայում սննդակարգին վերաբերող խորհուրդներն ավելի մասնագիտական են, որովհետև իմունիտետի կայունացումը սերտ կապ ունի սննդի հետ, այսինքն` վատ սնվող մարդկանց մոտ իմունիտետը, բնականաբար, ցածր է։

«Մեր ազգը չի սիրում ջուր խմել, այնինչ այս պայմաններում անհրաժեշտ է շատ հեղուկ ընդունել։ Ջրի պակասը պրոլոկացիա է, որպեսզի օրգանիզմում տոկսիկ վիճակ առաջանա և տոկսինների հեռացումը դժվարանա։ Հատկապես ամառային շրջանում, երբ օրգանիզմից շատ է ջուր գոլորշիանում, և բջիջները դրանից տուժում են, պետք է 30 տոկոսով ավելացնել ջրի ընդունման քանակը մնացած սեզոնների համեմատ։ Դա պաշտպանական առաջին միջոցն է ցանկացած համաճարակի ժամանակ»,– Sputnik Արմենիային ասաց սննդաբանը։

Մրցավազքը 6 երկիր է գլխավորում. հայ պրոֆեսորը` կորոնավիրուսի դեմ պատվաստանյութերի մասին

Շահխաթունին հորդորում է` հատկապես բանջարեղենն ուտել բնական վիճակում, որպեսզի օրգանիզմն այս սեզոնին վիտամիններով հարստանա և հետագա ամիսները դիմավորի կայուն դիմադրողականությամբ։ Ըստ նրա` օրգանիզմի համար շատ լավ է հատկապես կանաչ բանջարեղենն աղցանների տեսքով կամ քիչ վերամշակված։ Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս օգտագործել բարձր որակի ձեթ և յուղ, գերադասելի է առանց ջերմային մշակման։

«Խորհուրդ կտամ մրգերն առանձնապես չչարաշահել, որովհետև դրանցում շատ է հիմնականում գյուկոզան։ Սննդակարգը կարելի է սահմանել հետևյալ կերպ` բանջարեղեն 80 տոկոս, միրգ` 20 տոկոս։ Հատկապես պետք է ուշադրություն դարձնել պահածոյացված սննդին և հնարավորինս խուսափել դրանից։ Օգտագործեք ամեն ինչ թարմ վիճակում»,– նշեց սննդաբանը։

Շահխաթունու խոսքով` վերջին շրջանում մարդիկ գերադասում են առողջ սննդակարգը, մինչդեռ քսան տարի առաջ մարդիկ առողջ սնվելու մասին անգամ պատկերացում չունին, նույնիսկ կատակում էին մասնագետների խորհուրդների կապակցությամբ։ Ըստ նրա` իրավիճակը փոխվել է, քաղաքացիները սկսել են ավելի հաճախ խորհուրդ հարցնել սննդաբաններից, մասնագետ բժիշկներից, խորհրդատվությունը զգալիորեն ակտիվացել է։

Որ քաղցրավենիքն է առավել վտանգավորները. բժիշկ-սննդաբանի խորհուրդը

Լրահոս
0