Թեյ

Թեյի ստարտափ կամ ինչով են հայերն ուրախացնում ռուս տատիկներին

188
(Թարմացված է 14:53 01.04.2018)
Հայաստանը հայտնի է կոնյակով, համեղ ուտելիքով, լեռներով։ Վերջին շրջանում իրար հետևից հայտնվում են հետաքրքիր ստարտափեր, որոնք կարող են կոտրել գոյություն ունեցող կարծրատիպը։

ԵՐԵՎԱՆ, 1 ապրիլի — Sputnik, Անի Լիպարիտյան․ Թեյը Ռուսաստանում միշտ պահանջված է եղել, հատկապես՝ բուժիչ խոտաբույսերով թեյը։ Ինչպես ցույց է տալիս վիճակագրությունը, ամենից հաճախ դրանք գնում և թրմում են ռուս տատիկները։

HighTea ստարտափի հեղինակները որոշել են հայկական թեյերն արտահանել Ռուսաստան և այս տարվա սկզբից արդեն ձեռնամուխ են եղել այդ խնդրի լուծմանը։ HighTea-ի հիմնադիր Վահագն Լագեսյանը հետաքրքիր մանրամասներ է պատմել իր ստարտափի մասին։

«Մենք մտածում էինք ինչ-որ արտադրություն գործարկելու մասին, և որոշ ժամանակ անց ընտրությունը կանգ առավ հայկական խոտաբույսերի վրա։ Ամեն ինչ սկսվեց մեկ տարի առաջ։ Ուսումնասիրեցինք տեղի շուկան և հասկացանք, որ տեղի արտադրողներն այդքան շատ չեն։ Իսկ մեր ստարտափը հարմար է թե՛ ներքի շուկայի, թե՛ արտահանման համար», — պատմեց Վահագնը։

Սակայն այս փուլում տղաները զբաղվում են միայն արտադրանքի արտահանմամբ, քանի որ վստահ են՝ Ռուսաստանում այն կգտնի իր գնորդին։ Հայ արտադրողները ռուս գնորդին կարող են ուրախացնել միայն մի քանի համերով՝ անանուխ, ուրց, արևքուրիկ, երիցուկ, ծիրան, անանուխ և ուրց։

«Առայժմ չենք զբաղվում հայկական շուկայով։ Իհարկե, ռուսական շուկան հագեցած է նմանատիպ արտադրանքով, սակայն այնտեղ քիչ են հայկական խոտերը։ Իսկ Ռուսաստանում շատ են սիրում թեյ, խմում են այդ ըմպելիքը թե՛ ամռանը, թե՛ ձմռանը։ Ամենից հաճախ գնում են տեղի հայերը և, իհարկե, ռուս տատիկները, որոնք սիրում են տարբեր խոտաբույսերից թեյ պատրաստել», — ասաց Sputnik Արմենիայի զրուցակիցը։

Առաջիկայում Վահագնը և նրա թիմը ծրագրում են իրենց թեյերով լցնել նաև տեղի շուկան։

Армянский чай HighTea
Հայկական HighTea

Նա հիշեցրեց, որ Հայաստանի մարզերից հավաքված խոտաբույսերը ոչ միայն համեղ են, այլ նաև շատ օգտակար հատկություններ ունեն, ինչը բարեհաջող կերպով է անդրադառնում մարդու առողջության վրա։

Հասկանալու համար, թե որքան «ճիշտ» թեյ են պատրաստում HighTea-ում, նրանց մոտ է գալիս փորձագետ, որը ստուգում է ոչ միայն արտադրանքի որակը, այլ նաև հուշում, թե ինչպես ճիշտ համադրել համերը։

Ինչպես նշեց Վահագնը, շուտով կհայտնվի խոշոր տերևներով հայկական թեյ՝ փաթեթներով, ինչը նորույթ կլինի շուկայի համար։

188
Ըստ թեմայի
Թեյի ու թեյախմության գաղտնիքները